Blat kuchenny – jaki wybrać? Poznaj zalety i wady blatów kuchennych

Idealny blat kuchenny nie istnieje. Nie dlatego, że na rynku nie ma propozycji estetycznych, wysokiej jakości i przystępnych cenowo – po prostu w każdym gospodarstwie domowym sprawdzą się inne rozwiązania.

Jeśli planujesz zakup blatu kuchennego, ale od liczby dostępnych propozycji zaczyna Ci się kręcić w głowie, jesteś w dobrym miejscu! W tym artykule przyjrzymy się obecnym na rynku opcjom. Z naszą pomocą z pewnością wyposażysz swoją kuchnię w blaty, które idealnie wpiszą się w Twoje potrzeby!

Blat kuchenny powstaje z różnych materiałów

Dawno już minęły czasy, kiedy do wyboru były tylko blaty pokryte plastikowym laminatem (o których zresztą więcej opowiemy poniżej) oraz ciężkie blaty z litego drewna (o których opowiemy jeszcze niżej).

Obecnie blaty powstają z różnych materiałów, mogą mieć różne kolory, faktury i właściwości, a to sprawia, że aranżacja kuchni jest w dzisiejszych czasach wyjątkowo wdzięcznym zadaniem. Poznaj właściwości poszczególnych blatów i sprawdź, który z nich najlepiej spełni Twoje oczekiwania!

Blaty z płyty wiórowej pokrytej laminatem

Można powiedzieć, że historia blatu z płyty wiórowej pokrytej laminatem zatoczyła koło. Rozwiązanie to stało się popularne w latach 40. i 50. XX wieku jako tania alternatywa dla blatów z litego drewna i kamienia naturalnego. Jednak z czasem zaczęło tracić na popularności i zaczęło być uważane za poślednie względem innych propozycji, a wręcz kiczowate.

Obecnie jednak, wraz z rozwojem technologii, które znacznie poprawiły jakość laminatu, blaty te wracają do łask. Ich niekwestionowane zalety to:

  • niska cena,
  • prosty montaż,
  • łatwa pielęgnacja,
  • dużo wzorów do wyboru.

Jeśli więc szukasz niedrogiej, niekłopotliwej, a przy tym estetycznej opcji do kuchni, na przykład w domku letniskowym czy wynajmowanym mieszkaniu, blaty z płyty wiórowej będą idealną propozycją!

Naprawdę duża liczba wzorów laminatu sprawi, że bez problemu dobierzesz pokrycie, dzięki któremu Twoja kuchnia będzie wyglądać estetycznie. Pamiętaj jednak, że blaty kuchenne te mają też kilka wad, a są to:

  • brak odporności na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (deski i podkładki będą nieodzownym elementem korzystania z blatów!),
  • stosunkowo krótka żywotność,
  • trudne w naprawie – raz uszkodzony laminat ciężko wymienić.

Blaty kuchenne z litego drewna

Blaty kuchenne z litego drewna są po prostu piękne. Tak piękne, że można im wybaczyć tych kilka wad, o których zaraz napiszemy nieco więcej. Są niepowtarzalne, klasyczne, uniwersalne. Doskonale pasują do wielu różnych styli, a dodatkowo można je odnawiać niemal w nieskończoność.

Pozostałe zalety blatów z litego drewna (poza ponadczasową urodą) to:

  • przyjemna w dotyku faktura – można by pomyśleć, że nie ma to znaczenia, ale życie jest znacznie milsze, kiedy powierzchnie w domu są przyjazne dla skóry,
  • przytulność – drewniane blaty to idealny sposób na to, żeby uczynić kuchnię ciepłą i gościnną, zamienić w prawdziwe serce domu,
  • ekologiczność – drewno to materiał odnawialny oraz biodegradowalny. Poza tym można je recyklingować.

Niestety, drewniane blaty mają też kilka poważnych wad, takich jak:

  • niehigieniczność – jeśli kupujesz blat drewniany z niesprawdzonego źródła, który nie jest odpowiednio zabezpieczony, mogą wnikać w niego resztki jedzenia i brud. To jednak nie będzie problemem w przypadku sprawdzonego dostawcy,
  • podatność na zniszczenia – i znów, podobnie jak w pierwszym punkcie, drewno drewnu i dostawca dostawcy nierówni. Blaty drewniane są przygotowywane ze specjalnych, wytrzymałych gatunków drzew. I tutaj pojawia się kolejny minus –
  • blaty drewniane są kosztowne – ale za ich ceną idzie jakość i estetyka,
  • drewno wymaga pielęgnacji i troski – z drugiej jednak strony, jak już wspomnieliśmy, można je odnawiać praktycznie do starcia bloku!

Jak widać drewniane blaty to propozycja dla ludzi z charakterem i żelazną samodyscypliną. Ale jeśli zależy Ci na przytulnym wnętrzu i estetyce, a przy tym lubisz dbać o dom, warto rozważyć tę opcję.

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Kamień naturalny to, podobnie jak drewno, opcja estetyczna i ekoprzyjazna, a przy tym bardzo uniwersalna. Najczęściej na blaty wykorzystuje się:

  • marmur – idealny do kuchni w stylu glamour i klasycznych. Pięknie się prezentuje, a odpowiednio pielęgnowany, zachowa atrakcyjny wygląd na długie lata. Jego minusy to wysoka cena, jest przy tym materiałem wymagającym regularnej konserwacji,
  • granit – blaty z granitu są bardzo wytrzymałe. Niestraszne im rozgrzane do czerwoności patelnie czy kuchenne lekkoduchy usiłujące ukroić sobie kromkę chleba bez korzystania z deski. To rozwiązanie jest jednak kosztowne. Granit wymaga pielęgnacji, ale z pewnością warto dać mu szansę,
  • konglomerat kwarcowy – ten materiał to nie do końca kamień naturalny. Konglomerat kwarcowy tworzy się z mieszanki żywicy poliestrowej, naturalnych piasków kwarcowych i pigmentów. To doskonała propozycja dla osób, którym podobają się kamienne blaty, ale szukają mniej wymagającej i nieco tańszej opcji. Blaty z konglomeratu kwarcowego są wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu, a przy tym świetnie się prezentują. Warto jednak pamiętać, że narażone na długotrwałe działanie wysokich temperatur mogą się odbarwić!

Blat kompozytowy

Kompozyt jest wytwarzany z mieszanki naturalnych minerałów i akrylu oraz z dodatkiem pigmentu, czasem także żywicy polimerowej. Taki blat jest bardzo wytrzymały i świetnie wygląda. Dodatkowo może mieć różne wybarwienia oraz praktycznie dowolną formę.

Za licznymi zaletami idzie niestety wysoka cena – blaty kompozytowe są jednymi z najdroższych na polskim rynku.

Płytki ceramiczne

Blat z płytek ceramicznych to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz czegoś nietuzinkowego, a przy tym wytrzymałego oraz stosunkowo niedrogiego. Co więcej, przy odrobinie wprawy można go wykonać samodzielnie! Modne rozwiązanie to blat wykonany z tych samych płytek co ściana, będący jej przedłużeniem.

Płytki są łatwe w czyszczeniu i odporne na wysokie temperatury. Jednak – podobnie jak te w łazience – kafelki na blacie mogą pękać lub odpadać.

Na jakiej wysokości umieścić blat kuchenny?

Standardowa wysokość montażu blatu kuchennego to 85-86 cm. Wiadomo jednak, że ludzie mają różne potrzeby oraz gabaryty. Jeśli więc jesteś wyjątkowo wysoki/a, lepiej zamontować blaty na poziomie 90, czy nawet 100 cm.

Pamiętaj, że to Twoja kuchnia i to Tobie ma być w niej wygodnie, a nie okazjonalnym odwiedzającym, którzy akurat będą mieć ochotę zajrzeć Ci do garnków.

Kolor kuchni a kolor blatu kuchennego – jak dobrać?

Tak jak wspomnieliśmy w części o blacie z płytek – przestrzeń robocza może być przedłużeniem ściany, ale może też być dobrana do koloru podłogi czy frontów kuchennych. Może także całkowicie kontrastować z wyposażeniem. Kolor blatu jest kwestią całkowicie indywidualną. Jeśli jednak zależy Ci na ponadczasowym wystroju, który oprze się trendom, stawiaj na uniwersalne kolory – beże, biele, szarości oraz oczywiście naturalne drewno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Filtr do wody pod zlew – rodzaje, zastosowanie i koszty

Filtr do wody pod zlew to rozwiązanie, które znacząco wpływa na jakość wody w gospodarstwie domowym. Instalacja filtrująca pod...

More Articles Like This