Grillowanie – jak i gdzie w czasie pandemii?

Tradycyjnie i najwygodniej jest rozsiąść się na ogrodzie, a jeżeli jest dobra pogoda rozpalić ognisko lub grillować. Pogoda nie zawsze sprzyja, dlatego dobrze jest mieć alternatywę do miejsca biesiadowania.

Kiedy wiosną dni stają się dłuższe, a wieczory cieplejsze, zamiast wymyślać kolejny dzień skomplikowany obiad, można kupić warzywa, kiełbasę oraz inne mięso i rozpocząć sezon grillowy. Problem pojawia się, kiedy z domu wyjść nie można dla własnego bezpieczeństwa.

Grill w ogrodzie – miejsce do grillowania

Ogród to dobre miejsce na rozpalenie grilla ze względu na to, że palenisko szczególnie w fazie rozpalania strasznie dymi, z użyciem tradycyjnego węgla drzewnego, co może być uporczywe i niebezpieczne do wykonania w domu. Alternatywą jest grill gazowy, który równie dobrze wysmaży karkówkę, kiełbasę oraz warzywa, a dodatkowo napędzi sąsiadom smaków, a nie dymu. Grilla dobrze jest ustawić z dala od zabudowań i granicy działki, tak aby w odległości kilku metrów znajdował się od miejsca biesiadnego, dzięki temu operator grilla będzie miał kontakt z biesiadnikami, a ponadto nie będzie zatruwać ich dymem. Dobrze jest wykorzystać altanę, jako miejsce biesiadne, wówczas nawet gorsza pogoda nie skróci czasu na posilenie.

Dowiedz się także, jak zbudować grilla murowanego w ogrodzie.

Grillowanie na działce

Podobnie jak w przypadku własnego ogrodu, grillować można na działce w kameralnym towarzystwie. Warto się upewnić, czy ogródki działkowe dostarczają wodę, aby uniknąć możliwego pożaru. Działki dość często wypełnione są drzewami, dlatego w celu zachowania bezpieczeństwa warto grilla czy ognisko rozpalać z dala od drzew i krzewów, w porze suchej iskry z grilla wynoszone na kilka metrów nad palenisko mogą wyrządzić duże szkody.

Grillowanie w kominku domowym

Najbezpieczniej jest mimo wszystko pozostać w domu, kiedy do dyspozycji mamy kominek, który w sezonie jesienno-zimowym służy do ogrzewania i relaksu, można wykorzystać jako palenisko grillowe. Odpowiednia wentylacja umożliwi odprowadzenie dymu przez komin na zewnątrz. Korzystając z własnej pomysłowości, możemy wykonać z kilku cegieł lub kamieni stanowisko na ruszt grillowy z piekarnika. W ten sposób uzyskamy podobny smak potraw do oryginalnego grilla ogrodowego.

Grillowanie na kuchence

Kuchnia zazwyczaj ma dobry system wentylacji nad kuchenką, co pozwala na odprowadzenie szkodliwych gazów i nadmiaru zapachów. Podobnie, jak w przypadku kominka, można powierzchnię kuchenki zagospodarować jako grillową. Do stworzenia podpory dla rusztu np. wyjętego z piekarnika, dobrze użyć kamieni lub cegieł, które są stabilne i odporne na temperaturę. W taki sposób stworzyć można grilla gazowego, który w odróżnieniu od grilla węglowego, daje skuteczniejszą możliwość regulacji temperatur. Warto jednak uprzedzić, że sposób ten powoduje spore zabrudzenia tłuszczem kuchenki, co generuje więcej sprzątania po biesiadzie.

Grillowanie na patelni i w piekarniku

Bez większego bałaganu można użyć patelni grillowej lub piekarnika, który nawet bez funkcji grillowania świetnie sobie poradzi z wysmażeniem potraw na ruszcie. Używając piekarnika, warto pod ruszt podstawić pełną blachę, którą z łatwością wyjmiemy i umyjemy z kapiącego tłuszczu. Grill z piekarnika ma jednak pewną wadę, grillowane warzywa z piekarnika ulegają wysuszeniu, zanim się opieką. Patelnia grillowa świetnie nadaje się do wysmażenia cukinii, bakłażana, kurczaka, pieczarek, mięsa i ryby, ma jednak pewne ograniczenia, wynikające z powierzchni patelni, mniejszy ruszt grillowy w zestawieniu z piekarnikiem. Dla większej ilości biesiadników dobrze jest warzywa usmażyć na patelni grillowej, a kiełbasy i ryby w folii aluminiowej grillować w piekarniku, grillując na tackach.

Grillowanie na balkonie w bloku

W dużych miastach to dość popularny sposób na wykorzystanie jednorazowego grilla z użyciem węgla drzewnego. Trzeba jednak pamiętać, że w czasach pandemii dużo osób spędza czas na balkonie, gdyż jest to jedyne miejsce na świeżym powietrzu z dostępem do słońca. Dość często na balkonie można spotkać dzieci bawiące się w piaskownicy, a zatruwanie ich środowiska do zabawy nie jest dobrym pomysłem, stąd dobrze dogadać się z sąsiadami o porze grillowej. W takim przypadku zdecydowanie lepszym pomysłem jest skorzystanie z grilla elektrycznego, który równie dobrze wysmaży warzywa, ryby, kiełbasę i inne mięso, ale także nie zadymi sąsiedniego balkonu.

Gdzie kupić?

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Filtr do wody pod zlew – rodzaje, zastosowanie i koszty

Filtr do wody pod zlew to rozwiązanie, które znacząco wpływa na jakość wody w gospodarstwie domowym. Instalacja filtrująca pod...

More Articles Like This