Grill z kamienia

W ciepłe dni dobrze jest wykorzystać ogród do grillowania, zapach pieczonego mięsa i warzyw dobiegający od sąsiada może pobudzać apetyt. Dlatego podpowiadamy, jak zbudować grilla z kamienia, murując budowlę w ogrodzie.

Tradycyjne grille z czasem ulegają zniszczeniu, dotyczy to głównie paleniska, w którym utrzymuje się wysoka temperatura. Kiedy trzeba zmniejszyć ogień, nie mamy do tego pokrętła, więc podlewamy ogień wodą lub innymi napojami, aby zmniejszyć temperaturę i doprowadzić do równomiernego żarzenia się węgla. Taki zabieg powoduje, że płyta grzewcza ulega szybszemu zużyciu, skrajność temperatury wypala za czasem dziurę w dnie grilla, a ten nadaje się na złomowisko. Alternatywą i ekonomicznym rozwiązaniem może być trwały, murowany grill z kamienia.

Gdzie budować grill z kamienia?

Zważywszy na budowę grilla murowanego, trzeba dokładnie zaplanować jego lokalizację. W odróżnieniu od tradycyjnych metalowych grilli budowla z kamienia nie pozwala na przenoszenie konstrukcji. Dla celów bezpieczeństwa, grill powinien znajdować się z dala od budynków mieszkalnych, drzew i krzewów, aby zniwelować ryzyko pożaru. Ponadto nie powinno się murować grilla przy granicy z posesją, unoszący się dym z żarzącymi się drobinami, może spowodować szkody u sąsiada lub utrudnić, korzystanie z własnego ogrodu, co ma wpływ na zachowanie prywatności. Pamiętajmy, że komin budowanego grilla nie będzie tak wysoki, jak ten z paleniska domowego, co nie pozwala na rozproszenie trujących gazów w powietrzu, w bezpieczny sposób.

Dobrym pomysłem na budowę grilla, będzie zaciszne miejsce w ogrodzie, oddalone od zabudowań, ale blisko miejsca wypoczynku. Budowa grilla blisko stołów biesiadnych będzie strategicznym rozwiązaniem, co pomoże w przygotowaniu i konsumpcji potraw. Ponadto grill wymaga dość częstej uwagi operatora nadzorującego stopień wysmażenia, gdyż odrywa taką osobę od stołu, dlatego warto pozostać z resztą grupy w kontakcie i budować grilla kilka metrów od miejsca biesiadnego.

Na etapie projektowym przy konstrukcji altany ogrodowej, można w projekcie uwzględnić miejsce na grilla. Pozwala to na umiejscowienie paleniska wewnątrz przestrzeni altany i zintegrować konstrukcje. Budując odpowiednio wysoki komin, ograniczymy przedostawanie się dymu do wnętrza altany. Grill murowany w altanie to przede wszystkim wygoda, z której można korzystać niezależnie od warunków atmosferycznych. Wadą rozwiązania jest konieczność posiadania odpowiednio dużej przestrzeni w ogrodzie lub dużej posesji.

Dowiedz się także: jak schłodzić w letnie upały miejsce biesiadowania z użyciem kurtyny wodnej.

Grill z kamienia polnego, czy łupanego?

W ogrodzie dość często można natknąć się na kamienie polne, które przeszkadzają w uprawie, a zbierane przez kilka lat, skutecznie potrafią ubrać kilka metrów powierzchni ogrodowej. Warto więc wykorzystać darmowy materiał budowlany na stworzenie konstrukcji i utwardzenie podłoża. Kamień polny zwany także kamieniem naturalnym jest jednym z przodujących materiałów budowlanych, ze względu na to, że jest estetyczny i trwały. Grill z kamienia naturalnego wkomponuje się doskonale w każdy ogród, dodając luksusowego charakteru. Polodowcowe kamienie, zebrane z ogrodu, czy z pola są także bardziej odporne na zmienne warunki atmosferyczne, wilgoć oraz promienie UV. Odporność naturalnego kamienia na uszkodzenia mechaniczne pozwala odświeżyć grill za pomocą myjki ciśnieniowej, bez uszkodzenia konstrukcji, aby oczyścić budowle z naturalnego zielonego nalotu. Naturalny kamień, w odróżnieniu od kamienia łupanego, czy piaskowca nie wymaga konserwacji.

Grill z kamienia piaskowca wymaga corocznej konserwacji, piaskowiec należy do grupy kamieni miękkich, dlatego warto powierzchnię wokół grilla utwardzić, aby nie narażać konstrukcji na uszkodzenia od kosy spalinowej lub podkaszarki. Impregnacja jest konieczna ze względu na duże wchłanianie przez piaskowiec wilgoci. Do budowy ogrodowego grilla możemy użyć tradycyjnej cegły klinkierowej, podobnie jak kamień naturalny – polny zapewni długą żywotności i trwałość konstrukcji. Budowa grilla z klinkieru jest łatwiejsza ze względu na szablonowe rozmiary i kształty cegły.

Dowiedz się także, jaki i gdzie można jeszcze grillować?

Grill z kamienia projektowanie, krok po kroku

Zaraz po wyborze umiejscowienia budowli, ważny jest projekt grilla, od którego powinniśmy zacząć budowę. Projekt możemy przygotować samodzielnie, jeżeli sama konstrukcja nie ma być zaawansowana lub na skalę przemysłową. Na początku warto zapoznać się z dostępnymi wkładami i ich rozmiarami i dopasować do własnych potrzeb. Pozwoli to w ramach eksploatacji i zużycia wkładów na tanią i łatwą wymianę paleniska oraz rusztu grilla. Małe palenisko szybko się rozgrzeje i dostarczy dość szybko posiłek, przy niewielkim zużyciu węgla. Duże paleniska rozgrzewają się dłużej, ale można na nich grillować więcej potraw, co zapewni odpowiednią ilość jedzenia dla większych biesiad.

Na etapie projektowym warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy palenisko ma uwzględniać dodatkowo wędzarnię ogrodową lub piec chlebowy.  Kompleksowa konstrukcja zajmuje jednak dużą powierzchnię, co warto wziąć pod uwagę jeszcze przed przygotowaniem podłoża.

W projekcie warto uwzględnić powierzchnię z blatem, gdzie będzie można rozstawić talerze, przybory i pozostały osprzęt do grillowania. Blat dodatkowo poprawia walory wizualne całej konstrukcji, podobnie jak dodatkowa szafka, z naturalnie drewnianymi drzwiami.

Przy projekcie rusztu, trzeba mieć na uwadze komfortowe przekładanie rusztu, aby regulować temperaturę pieczenia. Takie rozwiązanie wymaga uwzględnienia odpowiedniej wysokości konstrukcji, aby układanie potraw na wyższych partiach rusztu także odbywało się łatwym dostępem, ale żeby dym z paleniska wciąż zbierał się w kominie. Umiejscowienie paleniska powinno także uwzględniać wzrost osoby nadzorujący grillowanie, aby nie trzeba było sięgać, czy schylać się do paleniska.

Można dla własnej wygody i oszczędności czasu, posłużyć się gotowym projektem grilla ogrodowego, kupionym w Internecie.

Grill z kamienia – budowa, krok po kroku

Rozpoczęcie budowy powinno rozpocząć się od przygotowania fundamentów, w przypadku utwardzonego gruntu nie są wymagane przy niewielkich grillach budowanych z kamienia. Brak odpowiedniej podstawy zmniejsza trwałość konstrukcji i naraża budowlę na pęknięcia.

  1. Wytyczamy za pomocą palików lokalizację przyszłego grilla, w taki sposób, aby przeciągnięty sznurek między palikami utworzył zarys ścian wewnętrznych.
  2. Usuwamy ziemię na głębokość około 30 cm, pozbywając się kamieni i korzeni, usypujemy 20 cm żwiru.
  3. Wyrównujemy i utwardzamy wykop.
  4. Zalewamy zaprawą betonową o klasie powyżej B15.
  5. Wykonujemy szalunki pod prace murarskie.
  6. Wykorzystujemy do połączenia kamieni zaprawę dedykowaną do murowania z użyciem kamienia. Zaprawa musi być mrozoodporna i ognioodporna.
  7. Zaczynamy od narożników grilla, uzupełniając stopniowo niższe partie ścian.
  8. Tworzymy konstrukcję z desek podtrzymującą palenisko na odpowiedniej wysokości.
  9. Wznosimy ściany, uwzględniając wielkości rusztu i jego mocowań.
  10. Wznosimy komin – odprowadzenie dymu.
  11. Świeżo wymurowany grill musi schnąć przez kilka dni, rozpalenie za szybko ognia spowoduje nierównomierne schnięcie zaprawy i pęknięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here