Każdy miłośnik kawy może mieć spory dylemat, kiedy będzie chciał kupić sobie odpowiedni ekspres do kawy. Wybór jest ogromny, a jedynym ograniczeniem może być jedynie zasobność portfela. Niektóre z nich mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych, i nie jest tu mowa o ekspresach profesjonalnych, do kawiarni lub biur, lecz do codziennego, domowego użytku. Podstawowy podział polega na odmiennym sposobie parzenia.
Podział ekspresów do kawy
Ekspresy przelewowe do kawy
Dawniej niezwykle popularne, wyparły kawę parzoną po turecku,czyli zalewaną kawę w szklance lub filiżance. Nie różnią w niczym od tego sposobu parzenia kawy. To również gorąca woda przelewana jest przez kawę, która po przepływa przez papierowy filtr z kawą do specjalnego dzbanka. Używa się wyłącznie zmielonej kawy.
Kawa jest stosunkowo słaba (ma słabą moc), można ją stale utrzymywać w cieple, ponieważ dzbanek z zaparzoną kawą stoi na podgrzewaczu.
Zobacz poradnik >>> https://expresdokawy.pl/jaki-ekspres-przelewowy-z-mlynkiem-ranking/
Przelewowe ekspresy do kawy wymagają używania papierowych filtrów do kawy. Są tanie, ceny zaczynają się od około 100 zł. Jednorazowo można zaparzyć kawę dla kilku, nawet 6 osób.
Kawiarki elektryczne i manualne
Smakosze kawy, szczególnie parzonej we Włoszech twierdzą, że kawiarka elektryczna daje najlepsze espresso na świecie. Nie ma włoskiego domu bez kawiarki. Może być elektryczna (nowsze modele) lub tradycyjna, stawiana na kuchni. Konstrukcja kawiarki powoduje, że gorąca para wodna przechodzi przez zmieloną kawę i skrapla się w górnym naczyniu. Aromatyczny zapach rozchodzi się po całym domu. Z dużej kawiarki mogą się napić rewelacyjnego espresso nawet 3-4 osoby. Kawiarkę tradycyjną można kupić już do ok.100 zł.
Ekspresy kolbowe wysokociśnieniowe
Mają bardziej zaawansowaną technologię. Wodę wlewa się do specjalnego pojemnika, a kawę umieszcza w tzw. kolbie (w saszetkach lub sypką). Gorąca para wodna przepływa przez kolbę i zaparzona kawa wpływa do filiżanki lub dwóch podstawionych filiżanek. Jest konkurencyjna w smaku dla kawy z kawiarek. Ceny ekspresów kolbowych zaczynają się od kilkuset złotych. Większość z nich posiada również spieniacze do mleka. Można w nich zaparzać jednorazowo kawę dla dwóch osób.
Ekspresy kapsułkowe do kawy
Proste, nieskomplikowane w użyciu ekspresy wysokociśnieniowe, w których kawa jest zamknięta w specjalnych kapsułkach.
Z pojemnika na wodę gorąca, skroplona para przechodzi przez kapsułkę i spływa do filiżanki. Nie posiadają spieniaczy do mleka i zaparzają kawę dla jednej osoby. Najtańsze kosztują około 250 zł. Zwolennicy takich ekspresów zachwalają zwłaszcza małe zaangażowanie w czyszczenie ekspresu – nie trzeba wyrzucać fusów, nie ma problemu z wsypywaniem kawy itd. Jedyna troska to napełnianie zbiornika na wodę oraz zbiorcze wyrzucanie kapsułek po kawie
Automatyczne ekspresy wysokociśnieniowe do kawy
To prawdziwe kombajny kawowe. Od wyboru funkcjonalności można dostać zawrotu głowy. Mają wmontowany młynek do kawy, co gwarantuje zawsze świeżą i aromatyczną kawę. Oprócz pojemnika na wodę jest również podłączony pojemnik na mleko oraz cyfrowy wyświetlacz z wyborem rodzajów kaw. Bez problemu można więc, zgodnie z upodobaniami wypić czarne espresso, cappuccino lub latte. Jest również możliwość wyboru mocy kawy. Cały wysiłek polega na wyborze odpowiedniego przycisku na wyświetlaczu. Oczywiście, należy dbać o uzupełnianie pojemnika na wodę, mleko, kawę oraz opróżnianie ich, o czym ekspres sam powiadamia sygnałami i informacjami na wyświetlaczu.
Ceny automatycznych ekspresów wysokociśnieniowych są zależne od funkcjonalności i zastosowanych rozwiązań technologicznych. Najdroższe osiągają ceny nawet do 10 tysięcy złotych. Mogą być dostosowane również do zabudowy kuchennej.